Vi holder skrivekurs om tegnsetting, retorikk, klar kommunikasjon og mer.
Aldri mer tåkeprat: Tre tips som gjør teksten mer konkret
1. Bruk ord som gir bilder i hodet
Tåke gjør at vi ikke klarer å se omgivelsene våre. Når vi skriver, kan vage og generelle formuleringer lage språklig tåke og gjøre det vanskeligere å se innholdet. Bruk heller ord som gir leseren bilder i hodet.
Skriv «ansatt» i stedet for «ressurs» og «sykkel» i stedet for «utslippsfritt transportmiddel» – hvis det er det du mener. Når vi skriver om temaer som fort blir abstrakte, som bærekraft, inkludering og økonomi, kan vi likevel gi mottakeren bilder i hodet ved å bruke konkrete eksempler.
2. Bruk verb som viser hva som skjer
Vi kaller det substantivsyke når teksten inneholder mange abstrakte substantiver og få konkrete verb. Denne skrivemåten gjør det vanskeligere for mottakeren å se for seg hva som skjer, men heldigvis finnes det en kur: beskrivende verb.
I stedet for å skrive at «vi har foretatt en vurdering av endringsprosessens måloppnåelse», kan du forsøke «vi har vurdert hvor godt det fungerte å la de ansatte jobbe hjemmefra to dager i uka». Legg merke til at de tre verbene «vurdert», «fungerte» og «jobbe» avslører mye mer av hva saken handler om, enn det ene verbet «foretatt».
3. Vis hvem som gjør hva
Tåkeprat skjuler ofte hvem som har ansvaret for å få noe gjort. En formulering som «søknaden sendes videre til opptakskontoret» kan få mottakeren til å lure på om det er hen selv eller avsenderen som skal sende søknaden videre. «Du må sende søknaden videre til opptakskontoret» eller «Vi tar imot alle søknadene og sender dem til opptakskontoret» gjør det mye lettere å forstå hvem som gjør hva.
Det er særlig viktig å nevne de konkrete aktørene når det er flere av dem i en og samme setning eller avsnitt. «Det er besluttet at tjenestetilbudet skal utbedres fra nyttår» sier ikke noe om verken hvem som har besluttet dette, eller hvem som skal utbedre tjenestetilbudet. Er det den samme aktøren eller to forskjellige?
Vil du lære mer om klarspråk? Vi holder kurs i klarspråk for både offentlige og private virksomheter.
Spørsmål om språk eller kurs?
Kurs og seminarer
Les også
Hva er klarspråk?
Har du noen gang lest en rapport du ikke forsto, vært på en nettside som var vanskelig å finne fram på, eller fylt ut et søknadsskjema feil? Da har avsenderen sannsynligvis ikke brukt klarspråk. Men hva er egentlig klarspråk?
Behov for å friske opp skriveferdighetene?
Er det tid for å repetere kommareglene eller lære mer om juridisk språk? Vi deler gjerne kompetansen vår med deg som skriver mye i jobben.