Jussen er ikke enkel, men den kan bli klar

Jussen er ikke enkel, men den kan bli klar
Maskot / NTB
Klart språk og presis juss

Margrete Kilde Nes holder jevnlig skrivekurs om temaet.

Gå til kursoversikten
Margrete Kilde Nes
Språkkonsulent
Margrete Kilde Nes
Det er mye vi kan gjøre for at et komplisert regelverk skal være mulig å forstå. Hvis en del av jobben din er å forklare regelverk, er det tips å hente her.

Bruk verbet til å formidle plikter og rettigheter

Er det noe vi er opptatt av innenfor klart språk, så er det hvem som gjør hva. Vi leter etter handlinger og aktører, og vi jobber for at det skal være lett å se hva som faktisk skal skje. Trikset er å alltid la verbet spille en hovedrolle i setningen og koble det til tydelige subjekter slik at plikter og rettigheter faller på plass for leseren. Det gjelder både når du skriver regelverk, og når du skal forklare det.

Forklar mer enn du henviser

Tekster som forklarer regelverk, har lett for å bli dominert av paragraftegn, ledd, punktum og kryptiske forkortelser. Det er ikke veiledning. Det er forklaringen som er hovedbudskapet, ikke lovhenvisningen.

Lovhenvisningene skal aldri stå først i en setning, men hvor er det lurt å plassere dem? Det finnes ingen fasitsvar på det, men husk de to viktigste jobbene henvisningene har: De skal bekrefte budskapet, og de skal gi leseren mulighet til selv å orientere seg i regelverket. Kanskje er det lurt at de står til slutt i det avsnittet de hører til? Eller vil du heller samle dem i en liste til slutt sammen med sentrale stikkord som kobler dem til innholdet i teksten? Tenk pedagogisk.

Les også: Kommunikasjon i koronatider – tre skrivetips som hjelper deg å kommunisere klart og tydelig i krisetider.

Gjør det regelverket ikke kan gjøre

Rammene for lov- og forskriftstekster er stramme, og disse tekstene har en helt egen funksjon. Et regelverk kan ikke være fullt av eksempler, for hva da med alle tilfellene som ikke nevnes? Regelverket kan heller ikke henvende seg direkte til noen, i stedet formidler det prinsipper for alle som oppfyller de samme vilkårene.

Men skriver du for å forklare et regelverk, er jobben din å gjøre det regelverket ikke kan gjøre selv. Skriv direkte til leseren, gi eksempler, vær så konkret du bare kan. Regelverket vil selvsagt legge føringer på hvor langt du kan gå, men desto viktigere er det at du leter med lys og lykte etter hva som er mulig innenfor rammene. Gjør det for leseren.

Les også: Semikolon eller kolon?

Vil du få lignende bloggartikler i innboksen din?

Meld deg på nyhetsbrevet vårt.

02.03.2021
Flere skrivetips
Fem knagger å henge kommareglene på
Fizkes / Shutterstock / NTB

Fem knagger å henge kommareglene på

Kommareglene forutsetter at du vet forskjellen på en helsetning og en leddsetning. Her får du knaggene du trenger.

Semikolon eller kolon?
Shutterstock / NTB

Semikolon eller kolon?

Mange lurer på forskjellen mellom semikolon (;) og kolon (:). Her er det viktigste du må vite om de to tegnene:

5 ord og uttrykk du bør unngå
Shutterstock / NTB

5 ord og uttrykk du bør unngå

Ønsker du å skrive kort og konsist? Her er en liste med fem ord og uttrykk du kan stryke eller forkorte neste gang du skriver.

Spørsmål om språk og formidling?