Margrete Kilde Nes holder jevnlig skrivekurs om temaene.
Skal du skrive kronikk? Ikke glem å mene noe
Er det mulig å være uenig?
I nettaviser ligger kronikker og debattinnlegg som regel under menypunktet Meninger. Det gir oss et tydelig hint om hva redaksjonene ønsker seg: tydelige stemmer som mener noe. Det trenger ikke å være veldig kontroversielt eller provoserende, men det må være mulig å være uenig. Ellers er det ikke debattstoff.
Fortell hva du mener med det samme
Leserne skal aldri være i tvil om hva du mener. Fortell det med en gang. Skriv det som overskrift eller i det første avsnittet. Ta en titt på for eksempel Aftenpostens debattsider. Hvor mange overskrifter forteller deg hva skribenten faktisk mener? De aller fleste.
Skriv overbevisende
Det skal være mulig å være uenig med deg, men det skal ikke være lett. Bruk gyldige argumenter der påstanden, faktaopplysningene og premissene henger sammen og på greip. Skriv så alle kan forstå, også de som ikke kjenner faget ditt. Da gir du meningsmotstanderne en skikkelig utfordring. Hvis de tar den på strak arm og skriver et saftig motinnlegg, har du gjort i hvert fall én debattredaktør lykkelig. Moro for deg er det også!
Vil du lære mer om å skrive debatttinnlegg? Margrete Kilde Nes holder jevnlig kurs i å skrive debattinnlegg og kronikker. Gå til kursoversikten.
Vil du få lignende bloggartikler i innboksen din?
Flere skrivetips
Fem knagger å henge kommareglene på
Kommareglene forutsetter at du vet forskjellen på en helsetning og en leddsetning. Her får du knaggene du trenger.
Jussen er ikke enkel, men den kan bli klar
Det er mye vi kan gjøre for at et komplisert regelverk skal være mulig å forstå. Hvis en del av jobben din er å forklare regelverk, er det tips å hente her.
Semikolon eller kolon?
Mange lurer på forskjellen mellom semikolon (;) og kolon (:). Her er det viktigste du må vite om de to tegnene:
5 ord og uttrykk du bør unngå
Ønsker du å skrive kort og konsist? Her er en liste med fem ord og uttrykk du kan stryke eller forkorte neste gang du skriver.