Klarspråk: Stavanger kommune
Klarspråkskurs, språkprofil, utredning av målform, løpende språkspørsmål, brukertesting
Kristin Høie Walstad, spesialrådgiver
Februar 2020
En kommune skal kommunisere med alt fra ressurssvake innbyggere til profesjonelle utbyggere. Tekstene må være presise og faglig korrekte, og de må være forståelige for de aktuelle mottakerne. Det krever et bevisst forhold til hvordan man kommuniserer.
Vi bistår kommunikasjonsavdelingen
Språk er et av de viktigste verktøyene i kommunen, og de ansatte kommer stadig i situasjoner der det er behov for å diskutere språk.
Vi i kommunikasjonsavdelingen kan svare på mye, men innimellom trenger vi fagekspertise for å få avklart mer komplekse spørsmål.
Det sier spesialrådgiver Kristin Høie Walstad.
– NTB Arkitekst har også vært til stor hjelp når vi nå har arbeidet med å avklare bruk av målform i den nye kommunen etter kommunesammenslåingen, når vi har laget ulike retningslinjer for skriving, navngiving og lettlesttekster, og da vi kartla erfaringer med beslutningstekster i kommunen, fortsetter Walstad.
Lager skreddersydde kurs
Siden 2011 har Stavanger kommune brukt NTB Arkitekst som kursleverandør. Vi har holdt kurs i alt fra chat og saksframlegg via klarspråk og skriving generelt til kommuneplan og kommunedelplaner.
Vi er spesielt fornøyd med at kursene alltid er skreddersydd, slik at deltakerne får jobbet med gjenkjennelige og relevante tekster.
Varighetene på kursene varierer, fra to timer til hele dager. Kursene veksler mellom foredrag, diskusjon og praktisk arbeid med tekster
Tidlig ute med språkprofil
Stavanger kommune var i 2011/2012 en av de første kommunene som laget en egen språkprofil med retningslinjer for hvordan de ansatte skal skrive.
– NTB Arkitekst hjalp oss med å utvikle språkprofilen, som har inspirert en rekke andre kommuner til å gjøre det samme, sier Walstad.
I 2019/2020 hjelper NTB Arkitekst kommunen i arbeidet med å revidere språkprofilen.
Trenger dere hjelp med klarspråksarbeidet?
Populære artikler
Semikolon eller kolon?
Mange lurer på forskjellen mellom semikolon (;) og kolon (:). Her er det viktigste du må vite om de to tegnene:
Skal du skrive kronikk? Ikke glem å mene noe
En kronikk er en mulighet til å synliggjøre det virksomheten brenner for. Men godt debattstoff blir det først når vi også utfordrer andre.
5 ord og uttrykk du bør unngå
Ønsker du å skrive kort og konsist? Her er en liste med fem ord og uttrykk du kan stryke eller forkorte neste gang du skriver.
Skriv pressemeldinger som er enkle å bruke
Pressemeldinger er brukstekster for travle journalister. Så kom kjapt til nyhetspoenget, gjør teksten oversiktlig og gi journalistene det de trenger for å lage en sak.